life-webbeeld-12light

Waarom kiezen bewoners voor life? Bekijk de video over de eerste bewoners.

In LIFE woont u op de mooiste plek van Amsterdam. In de gezellige Houthaven, dichtbij de binnenstad en toch rustig aan het water. In LIFE streven we ernaar dat bewoners een bijdrage leveren aan het gebouw en aan de sfeer in het gebouw. LIFE is een plek waar u zichzelf kunt zijn en zelf bepaalt hoe u wil leven.


ONTMOET TOTIE, WAAROM LIFE?

Totie (61 jaar) werkt als docent op het MBO, wordt in mei 62 jaar, koos bewust voor LIFE. Ze geeft aan hoe belangrijk zij het vindt om over de toekomst na te denken. Hoe wil je ouder worden en waar en hoe wil je dan wonen? "Een andere woonvorm hoort daar bij." Ze is een maand geleden verhuisd uit het centrum van Amsterdam en laat haar gloednieuwe appartement op Revaleiland in de nieuwe wijk Houthaven zien. "Het voelde direct goed vanaf het begin". NB deze video is opgenomen voordat de corona maatregelen van nu, van kracht waren.


slice-1

Yolanda: 'Ongedwongen, voor wie zin heeft er iets van te maken.'

“Vanaf een tekening een woning uitzoeken en samen met anderen nadenken over hoe we hier willen wonen vond ik best spannend. Maar ik wist wel dat ik in deze leeftijdsfase graag met anderen wilde wonen, in één of andere vorm. Inmiddels hebben we elkaar als toekomstige bewoners van de sociale huurwoningen al een aantal keer ontmoet en krijg ik er steeds meer zin in. Ik ervaar dat de ‘buren’ heel toegankelijk zijn, enthousiast en actief in het leven staan. Ik was even bang dat ik al in een soort bejaardenhuis terecht zou komen, maar niets is minder waar. We hebben de afgelopen maanden heel wat geappt en gemaild en samen een visie opgesteld hoe we met elkaar willen wonen. We waren er verrassend snel uit; LIFE wordt een woonplek waar respect, nabuurschap, steun aan elkaar en (woon)plezier voorop staan. Waar we in een positieve sfeer elkaar in alle vrijheid kunnen ontmoeten. Waar activiteiten ontstaan en iedereen zijn of haar talent kan inbrengen. Van wandelclub, gezamenlijke maaltijden, culturele uitjes, een luisterend oor tot vrijwilligerswerk. Waar ruimte is voor een buurtborrel, kunstzinnige uitingen of het delen van spullen; met de andere bewoners van LIFE en de buurt. Dit allemaal ongedwongen; voor wie zin heeft om er iets van te maken. De diversiteit van de bewoners en deze vrije en toch betrokken woonvorm maakt het wonen in LIFE heel aantrekkelijk voor mij.”

life-collage-rechtssonder-at-1x

Olga: 'Wonen met mensen die hart voor de stad hebben.'

“Toen ik over het project LIFE las werd ik onmiddellijk enthousiast. Daarom heb ik me opgegeven voor een sociale huurwoning in LIFE en een motivatiebrief geschreven. Ik wil graag met gelijkgestemde Amsterdammers van mijn eigen leeftijd wonen in een gezellige buurt. Met mensen die, net als ik, hart voor hun stad hebben.

Mijn ervaring met het LIFE-proces is positief. Habion heeft in samenwerking met de stichting !Woon meteen een avond voor de eerste toekomstige bewoners georganiseerd: dat was heel gezellig en er is een echte klik tussen de bewoners. Ik heb mij toen opgegeven voor de trekkersgroep die, in overleg met de andere toekomstige bewoners, het leven in LIFE verder uitwerkt. Ik kijk ernaar uit om straks ook de nieuwe bewoners te ontmoeten en heb er vertrouwen in dat we een fijne groep mensen gaan vormen die niet de deur bij elkaar platlopen, maar er wel voor elkaar zijn en voor gezelligheid zorgen. Dat geeft een goed gevoel.

life-collage-rechtsboven-at-1x

'Zelfstandig leven, plezier maken en je veilig voelen'

Op jezelf kunnen blijven wonen, je eigen leven leiden, regie houden; dat is zo belangrijk. Net als je omringen met gelijkgestemde mensen, waar je het gezellig mee hebt. Mijn vader woont nu met een beetje hulp van thuiszorg en zijn dochters nog altijd zelfstandig, ondanks lichamelijke beperkingen. Deze beperkingen zullen nooit meer weggaan, daarom zijn we ook zo blij met het nieuwe huis in LIFE. Het is een fijn idee dat daar straks goede sociale controle is, waardoor mijn vader veilig en aangenaam kan wonen. Ik woon zelf in de Spaarndammerbuurt, dus hij woont straks praktisch om de hoek. Prettig dat ik dan gemakkelijk een beetje extra kan helpen. Maar nog veel prettiger, voor hem, als dat niet nodig is. Zelfstandig leven, plezier maken, je veilig voelen; dat zoeken we in LIFE.

life-webbeeld-17

'Behandel mensen zoals je zelf ook behandeld wil worden.'

Behandel andere mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. En accepteer dat anderen ook anders kunnen en mogen zijn. Natuurlijk voldoe ik niet altijd aan dat ideaalbeeld. Maar je moet er wel naar streven. Ik hoop in LIFE op saamhorigheid. Het gebouw bevordert dat al door de gezamenlijke ruimte. En er worden mensen getrokken die zin hebben om er wat van te maken. Zelf zal ik regelmatig naar de buurtkamer gaan om daar koffie te drinken, krantje te lezen en een praatje te maken als dat zo uitkomt. Dit doe ik al jaren zo in mijn buurtcafé, voor mij niets nieuws onder de zon. Verder heb ik nog wat hobby’s waar je partner(s) bij nodig hebt zoals bridgen, dammen en schaken. Die partners ga ik natuurlijk zoeken. En dan nu het slechte nieuws. Ben niet in de wieg gelegd als klusjesman, ben legendarisch onhandig. Maar, boodschappen doen voor iemand die slecht ter been is, iemand helpen met zijn belastingaangifte; dat wil ik graag doen!