interieurhabion

Wonen in LIFE: een nieuwe aanpak

Er is een groeiende maatschappelijke behoefte van mensen om met elkaar, als groep, in één gebouw oud te worden. In de sociale huur zijn deze manieren van samenleven, dankzij de bestaande regelgeving, niet gemakkelijk te realiseren. Bestaande en nieuwe woongroepen vinden moeilijk een plek en individuele huurders hebben zelden vooraf een idee met wie ze komen te wonen. In Amsterdam zijn echter enkele mooie voorbeelden te vinden waar het wel gelukt is, die nu als inspiratie dienen. Bijvoorbeeld Akropolis op het Zeeburgereiland; hier bepalen bewoners met medewerking van de Gemeente Amsterdam zelf hoe en met wie zij hier samen leven.

Habion wil graag een bijdrage leveren om aan deze groeiende behoefte te voldoen. Daarom willen we in LIFE ruimte bieden aan bestaande en nieuwe woongroepen én aan individuele huurders. Toewijzing gebeurt onder andere op basis van motivatie, zodat er een hecht netwerk van gelijkgestemde buren ontstaat dat naar elkaar omkijkt en samen het leven net een beetje leuker en makkelijker maakt. Habion heeft een verzoek aan de gemeente Amsterdam gedaan om ruimte te bieden aan dit initiatief.

DETAILS

• Woonoppervlakte van circa 53 m² - 75 m²
• Privé balkon of terras
• Woonkamer met open keuken. Keuken uitgerust met inductie kookplaat. Aansluiting voor vaatwasser, oven en koelkast aanwezig.
• Een slaapkamer
• Inpandige wasmachine-/bergruimte
• Huurprijs circa € 698 - € 720 per maand, afhankelijk van grootte en ligging. De servicekosten komen daar nog bij. Deze moeten nog definitief vastgesteld worden, maar bedragen naar verwachting ca € 80,- per maand
• Gezamenlijke binnentuin
• Vloeren appartementen zijn onafgewerkt, wanden zijn behangklaar
• Compleet uitgeruste badkamer met wastafelmengkraan, thermostatische douchemengkraan met glijstang met doucheslag en kop combinatie
• Appartementen hebben geen drempels of maximaal 2 cm op- afstap
• Alle publieke deuren zijn voorzien van deurautomaten, dus volledig voorbereid op rollator en rolstoel gebruik
• Woongebouw heeft 2 liften, naar de verdiepingen

Warmte en energie

• Vloerverwarming door gehele appartement, per ruimte regelbaar

• Woningen worden verwarmd met stadswarmte

• Elke woning heeft zijn eigen zonnepanelen die deels de elektra van woning opwekken


Woonkeur en veiligheid

• Woning en gebouw voldoen aan Woonkeur Zorg en Politiekeurmerk Veilig Wonen

• Videofooninstallatie, voordeur complex te openen met videofoon

• Uitgebreide brandveiligheidsvoorzieningen: alle woningen van Habion zijn aangesloten op een door Habion gefinancierde brandmeldinstallatie. De brandmeldinstallatie heeft een doormelding naar alarmcentrale of brandweer. Elk appartement is een eigen brandcompartiment, elke ruimte (behalve de badkamer) in de woning is voorzien van een rookmelder. 

• Alle tappunten zijn stromend aangesloten. Hiermee voldoen de woningen aan de extra hoge eisen voor voorkoming legionella. De woning heeft bij oplevering een legionellavrij verklaring.


19223-ext-01-lr

Inschrijving gestart

Habion heeft in LIFE 39 sociale huurwoningen beschikbaar. Voor deze woningen zoeken we groepen en individuele huurders die met elkaar willen samenwonen en elkaar vinden op basis van levensstijl. Dat betekent dat er naast de gebruikelijke verhuurvoorwaarden, zoals inkomen en inschrijfduur in Woningnet, aanvullende voorwaarden worden gesteld op het gebied van leefstijl en motivatie. Een commissie bepaalt op grond van een ingediende motivatie en daaropvolgende gesprekken wie uiteindelijk in aanmerking komt voor een woning in LIFE. Zo zorgen we er samen voor dat de uiteindelijke bewoners van LIFE aansluiten bij ons ideaal van een hecht netwerk buren die naar elkaar omkijken en samen het leven leuker en makkelijker maken.
Hoe kan ik mij inschrijven?

U wordt enthousiast van de wijze van samenleven die LIFE voor ogen heeft. Deze manier draagt voor u bij aan gelukkig ouder worden. U zoekt gelijkgestemden met wie u dat zou willen doen.

HOE KAN IK INSCHRIJVEN?


De inschrijving voor de sociale huurwoningen van LIFE startte in de lente van 2019. Inmiddels hebben we met de eerste belangstellenden gesprekken gevoerd. Hieruit is een enthousiaste en betrokken groep voortrekkers gekomen die momenteel druk bezig is met het vormen van een gemeenschap. U kunt zich hier nog bij aansluiten. Er is nog een aantal woningen beschikbaar in de sociale huur in LIFE. 


Heeft u interesse in een woning in LIFE? Dan vragen we u om u in te schrijven door middel van onderstaand inschrijfformulier. Ook vragen we u om een motivatiebrief bij te voegen waarom u graag op deze plek samen met uw buren zelfstandig en gezellig oud zou willen worden. Een commissie van bewoners en Habion buigt zich vervolgens over de motivaties. Voldoet u aan de criteria, dan wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Klikt het van beide kanten? Dan kunt u direct uw woningvoorkeur doorgeven voor een woning die beschikbaar is en instromen bij de buren-bijeenkomsten. 


Let op! We mogen alleen woningen toewijzen aan mensen die voldoen aan onderstaande eisen. Als u niet voldoet aan de leeftijd- of inkomenseis komt u helaas niet in aanmerking. Ook moet u ingeschreven staan in de Stadsregio Amsterdam. U krijgt voorrang als u een sociale huurwoning achterlaat.


Motivatie

Als belangstellende moet u kunnen laten zien dat u de idealen van LIFE onderschrijft:

• U wilt samen leven vanuit de volgende waarden óf u herkent zich in de volgende waarden: ruimdenkend, voor een ander klaar staan, tolerant, betrokken.

• U wilt samen met andere bewoners aan een fijne leefomgeving bouwen en daar actief aan bijdragen binnen uw mogelijkheden.


Verderop leest u op welke manier u uw motivatie kunt vormgeven en insturen.


Overige voorwaarden

Naast motivatie gelden voor deze sociale huurappartementen de volgende voorwaarden:

  • u bent 60 jaar of ouder
  • u staat ingeschreven bij WoningNet
  • uw inkomen:
  1. voor een éénpersoonshuishouden ligt tussen € 22.675 en € 38.035
  2. uw gezamenlijk inkomen voor een tweepersoonshuishouden ligt tussen € 30.800 – € 38.035 of, 
  • uw inkomen ligt tussen € 38.035 en € 55.000, maar u heeft een indicatie van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) of een ander officieel bewijs waaruit blijkt dat u voor ten minste 10 uur zorg per week voor de periode van minimaal één jaar nodig heeft 
  • u woont in Stadsregio Amsterdam op het moment van inschrijven voor LIFE
  • het maakt niet uit wat voor type woning u achterlaat of nu bewoont.
  • Voor groepen geldt dat alle personen van de groep aan deze voorwaarden moeten voldoen. Het kan natuurlijk zijn dat niet iedereen in de groep voor een sociaal huurappartement in aanmerking komt, maar deze persoon wél geschikt is voor een huurappartement in de vrije sector. In dat geval, kunt u zich gewoon als groep inschrijven en krijgen deze groepsgenoten na eventuele toelating van de groep door Habion, voorrang om een vrije sector appartement te huren van Bouwinvest. Uiteraard alleen als deze persoon aan de inkomenseisen van Bouwinvest voldoet.

De commissie heeft het eindoordeel over de toewijzing van de woningen. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden. In uitzonderlijke gevallen kan de commissie besluiten af te wijken van de gestelde voorwaarden en een uitzondering maken op basis van motivatie. De inkomenseis en de inschrijving bij Woningnet zijn echter bindend.


Hoe kan ik mij inschrijven?

U wordt enthousiast van de wijze van samenleven die LIFE voor ogen heeft. Deze manier draagt voor u bij aan gelukkig ouder worden. U zoekt gelijkgestemden met wie u dat zou willen doen. 

Klik hier voor het online inschrijfformulier. Of download het formulier hieronder. Het volledig ingevulde formulier stuurt u samen met de gevraagde documenten naar life@habion.nl


Wij nemen daarna contact met u op. Pas als u in aanmerking komt voor een appartement wordt u gevraagd om inkomensgegevens en een verhuurdersverklaring op te sturen. Mocht u geselecteerd worden, dan lopen we samen met u door welke andere gegevens we van u nodig hebben. Mocht u vragen hebben over uw inschrijving, neem dan contact op via life@habion.nl.

life-collage-linksboven-at-2x

Wat gebeurt er na inschrijving?

Uitnodiging motivatiegesprek
Nadat u zich heeft ingeschreven wordt u geïnformeerd of u aan de voorwaarden voldoet en of u uitgenodigd wordt voor een motivatiegesprek.

Het motivatiegesprek heeft u dan met de bewonerscommissie en een vertegenwoordiger van Habion/Van der Linden (de verhuurmakelaar die namens Habion het beheer doet).

Informatiebijeenkomst en woningvoorkeuren
Mocht het tijdens het gesprek van twee kanten klikken, dan gaan we daarna verder met u het proces in. Een informatiebijeenkomst, bij voorkeur gezamenlijk met andere mensen die zich hebben ingeschreven, maakt daar onderdeel van uit.

Op die bijeenkomst komen we samen om uitgebreid met u stil te staan bij de woningen in LIFE, het proces tot dusver, de woningtoewijzing (we houden zoveel mogelijk met uw wensen rekening) en de wooncoöperatie LIFE. Doordat LIFE deel uitmaakt van de experimentenregeling Wonen, is het vormen van een wooncoöperatie voor de gemeente Amsterdam een belangrijke voorwaarde voor de toewijzing van de woningen.

We hopen van harte van u te horen. Heeft u vragen? U kunt ons altijd bellen via 030 – 220 47 04 of mail op life@habion.nl

habion-logo-cmyk

WAT DOET HABION?

Ook op latere leeftijd wil je voluit leven. Dat is het uitgangspunt van Habion, de meest betrokken woningcorporatie voor ouderen. Samen met bewoners en de buurt creëren wij plekken waar mensen volop van het leven genieten. Waar jong en oud door elkaar heen woont en elkaar ontmoet, helpt en inspireert. Plekken waar buurtbewoners en ondernemers net zo graag komen als de bewoners zelf.

Habion is actief op ruim 120 locaties met meer dan 11.000 woningen door heel Nederland.